top of page

Vuist {richting vuist}

WIN_20200708_16_52_09_Pro (2).jpg

Zenuw-Zintuig

20211216_141334_edited.jpg

Cognitieve brein

Zenuw zintuig 

Met een vuist wordt simpelweg de energie "gemeten".

Voel je spanning in je hand wanneer je je probleem uitspreekt dan is er energie die er uit wil.

Je wilt reageren en moet ook reageren. Wanneer het niet gericht kan worden op het object dat deze energie oproept zul je het ergens anders op moeten laten afvloeien.

Het is als het vogeltje dat waakzaam nog net blijft zitten zolang je niet dichterbij komt maar toch even in zijn veren gaat pikken als je doorloopt.

Bij een vuist komt vaak een reactie van het zenuw zintuigstelsel voor.

Het ectoderm bedekt het endodermale slijmvlies van de meeste organen en bekleedt de gangen van een orgaan, bijvoorbeeld de galwegen, de alvleeskliergangen en de melkgangen. Het bekleedt ook de baarmoederhals van de baarmoeder, de bronchiën, de hartvaten en het vormt  de epitheel laag van de opperhuid.

Organen die afkomstig zijn van het ectoderm passen evolutionair gezien meer bij moderne conflicten, voornamelijk met conflicten die te maken hebben met sociale contacten (scheidingsconflicten, seksuele conflicten, territoriumconflicten).

Het wordt aangestuurd vanuit de hersenschors.

Het is in de evolutie het systeem dat naar buiten gericht is om bijvoorbeeld te jagen of te vluchten.

De tribale boosheid /blijdschap hoort bij deze groep. Tribaal als in de sociale of familie groep maar ook bijvoorbeeld de voetbalclub, het gebied, het territorium. Hierbij staat de vuist symbool voor boosheid maar ook (tribale) blijheid.

(Morele boosheid hoort meer bij de oranje B groep.

Bij identiteit en eigenwaarde. Zo ben ik wel / niet en wordt ook vaker in machteloosheid ervaren).

Dit systeem is min of meer elektrisch. 

Als je bijvoorbeeld voelt dat je neusvleugels gaan spannen of je tenen gaan krommen kan dat in deze categorie thuishoren.

Het basis hormoon hierbij is testosteron.

Bij deze categorie is de hypothalamus actief.

Deze creëert via bijnieren via de hormonen cortisol voor "chronische" stress aan maak en adrenaline voor acute stress (en mogelijk ook LH en FSH voor voortplanting)

Serotonine lijkt dit te remmen...….

Via de neurotransmitters wordt Acetylcholine (nor) Adrenaline en nor Epinephrine gemaakt.

Het hele zenuwstelsel ontstaat uit het buitenste kiemblad (ectoderm) inclusief het zenuwweefsel van de hersenen.

Dekweefsels ofwel organen bestuurd door de grote hersenschors zijn; opperhuid, mond en slokdarmslijmvlies( bovenste twee derde deel) kleine bocht van de maag, twaalfvingerige darm, lever en galwegen, alvleesklier wegen nierbekken, blaas, urinebuis, vagina en anuslijmvlies, de zenuwstelsel en de gevoelige zenuwbedrading van het botvlies.

Uit het oppervlakte ectoderm vormen zich opperhuid, haar, nagels en talg-, zweet-, melk-, traan- en speekselklieren. Ook het reukepitheel, de lens en het binnenoor worden gevormd uit deze laag evenals de hypofyse voorkwab.

In het neuraal ectoderm worden het centraal zenuwstelsel, het netvlies, de hypofyse achterkwab, de diepe delen van de grote hersenen (ganglia), zenuwen, kieuwboog kraakbeen, het bijniermerg en de pigmentcellen.

Maar even simpel voornamelijk dat wat je voelt, proeft, ruikt, hoort of ziet.

Het meest belangrijke orgaan lijkt hierbij de lever te zijn. Die produceert gal voor de vertering van vetten en regelt het opslaan van vitaminen en mineralen en de bloedsuikerspiegels. Daarnaast produceert hij eiwitten voor het bloedstollingsproces en het immuunsysteem.

Je ervaart dopamine als beloning wanneer je in territorium-positie conflicten succesvol bent.

Dopamine werkt hier als: "Dit voelt goed, ik wil meer".

 

Ectoderm 

De max temperatuur daarvoor  is 39 graden.

bottom of page